Το Λογιστικό φύλλο είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων που μπορεί να κάνει πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί μια βάση δεδομένων, να κάνει γραφήματα, να επεξεργαστεί κείμενο κ.ά. Κάθε υπολογιστικό φύλλο αποτελείται από τα λεγόμενα κελιά (cells), στα οποία μπορούμε να γράψουμε δεδομένα, όπως αριθμούς, κείμενο, μαθηματικούς τύπους και συναρτήσεις. Κάθε κελί έχει ένα όνομα, το οποίο προκύπτει από τη στήλη και τη γραμμή στην οποία βρίσκεται.
Αντέγραψε τα παρακάτω δεδομένα σε ένα λογιστικό φύλλο:

Μορφοποίηση δεδομένων
Τα κελιά μέσα σε ένα υπολογιστικό φύλλο μπορούν να περιέχουν κείμενο ή αριθμητικά δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να μορφοποιηθούν σε διάφορες μορφές και, έτσι, να κάνουν τα κελιά πιο ευανάγνωστα, χωρίς να αλλάξουν τις πραγματικές τιμές δεδομένων. Ο πιο βασικός τύπος δεδομένων που μπορεί να περιέχει ένα κελί είναι το απλό κείμενο. Μπορεί όμως να είναι και ακέραιοι αριθμοί, αριθμοί με δεκαδικά ψηφία (πραγματικοί αριθμοί), νόμισμα, ποσοστό, ημερομηνία και ώρα.

Μορφοποίηση κελιών
Τα κελιά σε ένα υπολογιστικό φύλλο έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τα κελιά πίνακα στον επεξεργαστή κειμένου. Μπορούμε να διαμορφώσουμε την εμφάνιση των κελιών, όπως για παράδειγμα την αλλαγή των γραμματοσειρών, της στοίχισης κειμένου, των περιγραμμάτων και του χρώματος φόντου. Μια επίσης σημαντική επιλογή διαμόρφωσης του περιεχομένου σε ένα κελί που μας δίνουν τα υπολογιστικά φύλλα είναι η αναδίπλωση κειμένου και η συγχώνευση κελιών.
Ταξινόμηση δεδομένων
Όπως είδαμε το λογισμικό Υπολογιστικά Φύλλα μάς παρέχει πολλές δυνατότητες για την επεξεργασία των δεδομένων. Ωστόσο, μία επίσης σημαντική επεξεργασία είναι η ταξινόμηση των δεδομένων. Επειδή το Πλήθος μαθητών/-τριών έχει καταχωρηθεί με τυχαία σειρά μπορούμε να κάνουμε την ταξινόμηση κατά αύξουσα σειρά . Επιλέγουμε με το ποντίκι (απλή επιλογή) ένα οποιοδήποτε κελί από τα δεδομένα μας και, στη συνέχεια, επιλέγουμε από τη γραμμή μενού, Δεδομένα → Ταξινόμηση. Αμέσως μετά εμφανίζεται το παράθυρο , που μας παρέχει τη δυνατότητα να ταξινομήσουμε τα δεδομένα μας με βάση το Πλήθος Μαθητών/-τριών, το Πλήθος Συμμετεχόντων, το Ταμείο, το Κόστος μεταφοράς ανά τμήμα
Με βάση την ταξινόμηση «Πλήθος Μαθητών/-τριών» μπορούμε εύκολα να αναζητήσουμε πληροφορίες για κάποιο συγκεκριμένο τμήμα. Ανάλογα με την ταξινόμηση που κάνουμε, μπορούμε να πάρουμε διαφορετικές πληροφορίες.


Χρήση συναρτήσεων στο λογισμικό Υπολογιστικά Φύλλα
